Sport

Tenistka Petra Kvitová si potřetí v kariéře a poprvé na Australian Open zahraje grandslamové finále. Možný český souboj o titul v Melbourne překazila Japonka Naomi Ósakaová, která porazila Karolínu Plíškovou. První vzájemný zápas dvojnásobné šampionky Wimbledonu Kvitové a loňské královny US Open Ósakaové bude v sobotu zároveň duelem o post světové jedničky. Kvitová v prvním semifinále zdolala Američanku Danielle Collinsovou 7:6 a 6:0. Karolína Plíšková pak čelila spršce 56 vítězných míčů Ósakaové a s jednadvacetiletou Japonkou v Areně Roda Lavera prohrála 2:6, 6:4 a 4:6. "Postup do finále pro mě znamená všechno. Moc jsem si přála být zase v grandslamovém finále a jsem nesmírně šťastná," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci po utkání, které se dohrávalo kvůli horku pod zataženou střechou.

Tenistka Barbora Krejčíková si na Australian Open zahraje o titul ve smíšené čtyřhře. Česká hráčka postoupila do finále s Američanem Rajeevem Ramem. Třetí nasazený pár si v semifinále poradil se Španělkou Marií José Martínezovou a Britem Nealem Skupskim 6:0 a 6:4. Světová deblová dvojka Krejčíková může získat první grandslamový titul v mixu a třetí celkově. Loni vyhrály s Kateřinou Siniakovou čtyřhru na Roland Garros i ve Wimbledonu. Ve smíšené čtyřhře je ve finále poprvé.

Krasobruslař Březina je po chybách v krátkém programu na ME osmý a medaile se mu vzdálila. Ztrácí na ni přes osm bodů. Suverénně vede Rus Koljada.

Biatlonistka Markéta Davidová vyhrála závod Světového poháru ve sprintu na 7,5 km v Anterselvě a slaví premiérový triumf v seriálu. Díky bezchybné střelbě porazila o necelé dvě sekundy druhou Finku Kaisu Mäkäräinenovou, třetí byla o další dvě sekundy zpět Norka Marte Olsbuová Röiselandová. Davidová vyběhla na trať s číslem pět a při obou střelbách si pohlídala všechny rány. V posledním okruhu jí docházely síly, přesto měla v cíli jasně nejrychlejší čas. Po druhé střelbě se před ní dostala Němka Laura Dahlmeierová, která na trať vyrazila jako poslední. V dramatickém závěru ale sedminásobná mistryně světa vedení neudržela a nakonec dojela až čtvrtá.