Štafeta českých běžců může bojovat o olympijskou medaili

S velkými nadějemi, možná i medailovými, nastoupí čeští běžci na lyžích do nedělní štafety na olympijských hrách. Lukáš Bauer s Martinem Koukalem, Jiřím Magálem a Milanem Šperlem mohou v neděli myslet vysoko. V poslední štafetě Světového poháru skončili Češi čtvrtí, když finišman Šperl přišel o lepší umístění kvůli kolizi kousek před cílem. České kvarteto je relativně vyrovnané a medaile by nemusela být utopií. "Věříme v to. Kluci jezdí dobře a jsme připravení o to bojovat," řekl novinářům trenér Miroslav Petrásek. Dosud jedinou mužskou olympijskou medaili ve štafetě získali pro tehdejší Československo Ladislav Švanda, Radim Nyč, Václav Korunka a Pavel Benc, bronzové běžecké kvarteto z Calgary 1988.

Bauer měl po stříbru na klasické patnáctce výtečnou náladu a doufal, že medaile je dobrou zprávou i pro jeho kolegy. "Řeknou si, Bauer už medaili má, tu taky chceme, a o to se budou více snažit," řekl Bauer, ale jinak o medaili mluvit nechtěl. "Šance mohou být vysoko, ale je to štafeta, strašně zrádný závod. Já se pokusím dát do kupy, abych štafetě pomohl," slíbil Bauer.

Mužský závod je na programu v neděli, o den dříve poběží ženy. Českou štafetu rozjede Helena Erbenová a na druhý úsek nastoupí Kamila Rajdlová. Trenéři ještě řeší, zda Kateřina Neumannová pojede třetí úsek a Iva Janečková čtvrtý, nebo obráceně. "Kdyby holky zajely do šestého místa, tak by to byl v současnosti úspěch," řekl ČTK trenér Květoslav Žalčík.