Státní cena za literaturu udělena spisovateli Edgaru Dutkovi

Státní cenu za literaturu dostal v pondělí v Českém muzeu hudby od ministra kultury Vítězslava Jandáka spisovatel Edgar Dutka. Porota pod vedením literárního kritika Vladimíra Karfíka ho odměnila za jeho nejnovější knihu Slečno, ras přichází. Za své celoživotní dílo převzala cenu překladatelka Pavla Lidmilová. Ceny jsou spojeny s finanční odměnou, beletristé dostávají 250.000 korun, překladatelé poloviční sumu.

Státní ceny se letos udělují pojedenácté v novodobé historii. V roce 1995 opětné zavedení tohoto ocenění inicioval ministr kultury Pavel Tigrid. Po jeho smrti v srpnu roku 2003 mu při udílení státních cen tehdejší ministr Pavel Dostál věnoval minutu ticha. Pondělní slavnost se obešla bez jakékoli vzpomínky na Dostála zesnulého před třemi měsíci.

Čtyřiašedesátiletý spisovatel, scenárista, režisér a dramaturg animovaných filmů Edgar Dutka prošel několik zaměstnání, rok žil v Austrálii a v roce 1971 absolvoval katedru scenáristiky a dramaturgie FAMU v Praze. Od roku 1974 působil ve Studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku. Je autorem nebo spoluautorem scénářů k více než 40 animovaným filmům, z nichž mnohé získaly mezinárodní uznání. Od počátku 90. let učí na FAMU.