Státní zástupce: Při demolici budov v Milovicích bylo území kontaminováno

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu. Území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahují kvůli tomu na středočeském krajském úřadě v Praze a městském úřadě v Milovicích, řekl dnes ČTK okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík.

Policisté zjišťují, kdo je za toto jednání zodpovědný, což se může týkat fyzických i právnických osob. "Bylo to přitom v takovém rozsahu, že si toho bylo těžko možné nevšimnout, protože se tam jednalo o stovky tun materiálu," dodal Brunclík.

Smlouvu o dlouhodobém pronájmu bývalého vojenského prostoru uzavřel kraj s firmou Mladá RP v prosinci 2010. Firma měla areál původně využívat 40 let, za což zaplatila dopředu 25 milionů korun. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky uzavřené smlouvy neporušila. Že se prověřování týká společnosti Mladá RP, Brunclík nepotvrdil, ale ani nevyvrátil."