Stávku v továrně Nexen u Žatce podle odborářů narušil zaměstnavatel

Stávku v továrně Nexen u Žatce na Lounsku, která začala dnes ráno, podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča narušil zaměstnavatel. Obsazuje stávkující místa jinými zaměstnanci a stávkující nechce pustit do továrny, řekl ČTK odborář. Odbory se hodlají obrátit na policii. Firma na dotazy ČTK dlouhodobě nereaguje. Část zaměstnanců jihokorejské výrobny pneumatik stávkuje s cílem uzavřít kolektivní smlouvu, v níž odbory žádají pro zaměstnance například zvýšení mezd.

Ve firmě pracuje 1100 lidí. Odbory uvedly, že stávku podporuje většina zaměstnanců, aktivně se do ní zatím zapojilo přes 190 z nich. Zatímco odboráři odhadují denní ztráty firmy na 15 milionů korun, společnost podle písemného vyjádření pro MF Dnes až na 20 milionů korun denně. Odboráři v továrně před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka.