STEM: Volby by v září vyhrálo ANO

Sněmovní volby by v září vyhrálo hnutí ANO se 30 procenty hlasů, druhé by bylo další opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) těsně před vládní ODS. Vyplývá to z volebního modelu STEM pro CNN Prima News, který televizní stanice zveřejnila v dnešní Partii. Předchozí průzkumy STEM i dalších agentur řadily na druhé místo ODS, hnutí SPD v nich bylo třetí. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by podle aktuálního průzkumu STEM překročilo šest stran a hnutí, těsně pod ní zůstali lidovci.

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše by získalo 30 procent hlasů, oproti o měsíc staršímu průzkumu tak přišlo o více než jeden procentní bod. Druhé místo přisoudil průzkum SPD, která si polepšila ze srpnových 11,9 procenta hlasů na 14,3 procenta. ODS se propadla z 15,5 procenta hlasů na třetí místo s aktuálními 14,2 procenta.

Vládní Piráti by dostali 9,4 procenta, další partneři z vládní koalice TOP 09 a Starostové a nezávislí mají shodně pět procent hlasů. Lidovci by zůstali se ziskem 4,5 procenta hlasů těsně mimo dolní komoru, získali by ale větší podíl hlasů oproti srpnovým 3,4 procenta. Do Sněmovny by se nedostali ani sociální demokraté, Přísaha či KSČM.

Agentura STEM provedla průzkum od 1. do 8. září. Dotazovala se kombinací on-line a telefonických hovorů 2003 českých občanů.