Svoboda: Utéci z boje znamená udělat radost teroristům, a to my nechceme.

Ministři zahraničních věcí 25 zemí EU, stávajících a příštích členů, projednali v pondělí protiteroristické "menu" summitu EU, který se sejde v Bruselu koncem týdne. Madridské atentáty výrazně ovlivnily jeho program - předsedající Irsko nyní trvá na tom, aby se potírání terorismu stalo ústředním tématem. Po páteční schůzi ministrů vnitra také šéfové diplomacií souhlasili se jmenováním evropského koordinátora boje proti terorismu. Summit by se měl dohodnout také na znění "klauzule solidarity" pro případ teroristických útoků, která by byla vepsána do návrhu ústavy EU. Dalším prvkem je vytvoření operačního střediska pro výměnu zpravodajských informací.

Česká republika se všemi těmito plány souhlasí. "Vítáme spolupráci zpravodajských služeb," řekl ČTK ministr zahraničí Cyril Svoboda. V projevu na schůzi požadoval plné zapojení vstupujících států do těchto aktivit. "Zpravodajské informace zajišťují 80 procent našeho bezpečí. K čemu nám je čelit útoku, když už někdo dá nálož pod vlak - my musíme předem vědět, že se něco takového chystá." Uvedl, že bedlivě sleduje situaci kolem českého velvyslanectví v Polsku poté, co byl zadržen podezřelý Pákistánec s mapkou, na níž byl úřad ČR zakreslen.

Svým kolegům Svoboda vyložil, že vražedný teroristický útok v Madridu byl načasován na období před volbami a svědčí o tom, že teroristé se budou snažit ovlivňovat volební výsledky v Evropě. Volal po maximální jednotě v boji proti terorismu. "Musíme ukázat, že Evropa je jednotná a pevná ve spojenectví s NATO a se Spojenými státy, že nedovolí, aby nás teroristé rozdělili." Za možný podnět k rozkolu označil i úmysl vítězů španělských voleb stáhnout jednotky z Iráku. "Utéci z boje znamená udělat radost teroristům, a to my nechceme. Znamená to i nebezpečí nového štěpení v Evropě. To by bylo špatné," uvedl. Vyjádřil naději, že nová španělská vláda toto vše "ještě pečlivě zváží".