Topolánek: V případě neúspěchu vlády by se měl sejít kongres ODS

V případě, že premiér a šéf ODS Mirek Topolánek nezíská ani pro svůj druhý kabinet důvěru sněmovny, měl by se podle něj sejít mimořádný kongres ODS. Jeho delegáti by měli stanovit nové mantinely pro jednání o vládě. Už ve čtvrtek Topolánek oznámil, že pokud získá pro vládu sto hlasů, tedy všechny poslance koalice ODS, lidovců a zelených, a nedostane důvěru, dá svoji funkci k dispozici. K odstoupení ho v případě, že bude neúspěšný, vyzvaly pražská a středočeská organizace. "Měl by proběhnout mimořádný kongres, který by buď potvrdil mandát, nebo stanovil mandát nový, protože faktický mandát kongresu je ten, který teď realizuji. To znamená, buď reformní vláda, nebo předčasné volby," řekl v neděli Topolánek novinářům. Připomenul, že na listopadovém kongresu v Praze dostal hlasy 70 procent delegátů a usnesení kongresu je podle něj jednoznačné.

Topolánkovi vnitrostraničtí kritici minulý týden tvrdili, že porušil usnesení kongresu, když nedal koaliční smlouvu posoudit výkonné radě. Nakonec ale ve čtvrtek širší vedení strany dohodu přijalo. Jako první se na Topolánkovu hlavu snesla kritika z pražské ODS. V úterním usnesení její členové uvedli, že rozdělení křesel v kabinetu neodpovídá výsledkům voleb. Za politickou chybu považuje pražská ODS skutečnost, že se ODS vzdala klíčových resortů financí, místního rozvoje a zahraničí. Podle středočeských občanských demokratů Topolánek o vyjednaných podmínkách málo informoval.

Kongres ODS přijal usnesení, podle kterého občanští demokraté považují za prioritu předčasné volby během letošního roku. V případě, že nebude možné prosadit předčasné volby v roce 2007, měl Topolánek za úkol sestavit stabilní vládu, která bude schopna v maximální možné míře prosazovat volební program ODS. Trojkoaliční vláda má ale jen sto hlasů ve dvousetčlenné sněmovně. Zbývající hlasy má levicový blok ČSSD a KSČM. Program ODS pak bude strana moci zřejmě prosazovat jen v omezené míře, a to především proto, že klíčové ministerstvo financí, jehož prostřednictvím chtěli občanští demokraté realizovat daňovou reformu zosobněnou rovnou daní, bude v rukou lidovců.