Úřady, letový provoz a tajné služby o letounech CIA nevědí

České úřady a kontrarozvědka údajně nevědí o tom, že by na českém území měla mezipřistání letadla najatá americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) s utajovanými vězni na palubě. Některé úřady to prý ani nemohou ověřit: řízení letového provozu říká, že údaje o civilních letech dlouhodobě nearchivuje, tajné služby uvádějí, že provoz na letišti nesledují. Ministerstva obrany, vnitra, dopravy a zahraničí na dotaz ČTK mezipřistání nepotvrdily.

Informaci, že na českém území i v jiných státech přistály pod zástěrkou civilního letu letouny CIA se zajatci, znovu přinesla minulý týden organizace Amnesty International ČR (AI). Podezřívá evropské vlády, že nad těmito praktikami zavíraly oči. Již dříve o letounech CIA spekulovala média. AI požádala o stanovisko českou vládu, která se obrátila na ministerstva vnitra a obrany. Ta o přeletech nevědí, v tomto duchu ministerstva odpověděla úřadu vlády i AI. V dopise od ministra vnitra Františka Bublana se podle AI píše, že policie neměla podezření na nezákonné omezování svobody lidí v letadlech s mezipřistáním v ČR. Pokud by takovou událost zjistila, policie by zasáhla, napsal Bublan AI.

"Bohužel stále nevíme, jaké konkrétní kroky byly učiněny k plnému vyšetřování informací o pohybu letounů užívaných CIA v Praze," sdělil dnes ČTK ředitel AI Zdeněk Rudolský.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že USA a Česko by neporušily úmluvu o mezinárodním civilním letectví, pokud by v ČR přistála letadla s civilní registrací. Podle úmluvy, na níž odkazuje i Řízení letového provoz, veškerá letadla smluvních států používaná na nepravidelných letech mohou přelétávat a přistávat na jejich území bez povolení, pokud nejsou využívány pro obchodní účely.

AI soudí, že CIA zneužívá leteckou praxi a obchodní dohody, aby mohla v rozporu s mezinárodním právem přepravovat zajatce. "Stát, který vědomě pomáhá nebo asistuje jiné zemi v porušování mezinárodního práva, nese za tento čin zodpovědnost," zdůraznil Rudolský.

Mluvčí Řízení letového provozu Klíma uvádí, že lety jsou prováděny podle předpisů a na základě mezinárodních pravidel. Lety podléhají dodání letového plánu. Ten je určen pro Řízení letového provozu, který je poskytovatelem služeb ve vzdušném prostoru. "Řízení letového provozu však údaje nearchivuje, pouze na základě bezpečnostních předpisů uchovává krátkodobě radarová data a záznamy hlasové komunikace," uvedl Klíma.

Na informace o letounech CIA reagovala německá opozice. Kvůli přeletům chce do německého parlamentu před vyšetřovací výbor předvolat českého ministra zahraničí Cyrila Svobodu.

Autor: Peter Gabaľ