Ústecký hejtman Šulc podepsal smlouvy s dopravními firmami

Ústecký hejtman Jiří Šulce (ODS) podepsal ve čtvrtek smlouvy s autobusovými dopravci, kteří mají od 9. září zajišťovat pravidelnou přepravu v Ústeckém kraji a nahradit tak firmu ČSAD Česká Lípa, se kterou kraj vypověděl smlouvu. Rádiu Impuls Šulc řekl, že již podepsal smlouvy na devět oblastí Ústeckého kraje. Podle něj to představuje zhruba 75 procent rozlohy kraje, kraj je rozdělen na 15 dopravních oblastí. "Autobusy jsou sem průběžně naváženy a většina těch přepravců, s nimiž jsem jednal, je připravena převzít zaměstnance ČSAD Česká Lípa, kteří mají zájem vykonávat pro ně funkce řidičů," dodal.

ČSAD Česká Lípa měla od soboty 9. září přebrat provozování více než 2600 spojů po sesterském Dopravním podniku Ústeckého kraje (DPÚK). S DPÚK kraj v únoru rozvázal smlouvu, ten však považoval kontrakt za platný a od května jezdily jeho autobusy dál, ale bez dotací. Začátkem srpna pak na čtyři dny zastavil dopravu, protože chtěl po kraji zaplatit ztrátu 70 milionů korun za květen až červenec.

Dopravu ještě v pátek bude zaručovat DPÚK. Pokud této povinnosti nedostojí, má kraj podle Šulce připravenou náhradní dopravu pro zhruba 587 spojů. Do června příštího roku chce Ústecký kraj vyhlásit koncesní řízení na dopravce, ale už na lhůtu pěti let. Dopravu však bude chtít rozdělit mezi více firem, maximálně pět. "Ty by nám měly garantovat, že dalších pět let bude další provoz dopravní obslužnosti v Ústeckém kraji nejen levný, ale i bezproblémový a relativně luxusní," dodal Šulc.

Spory mezi dopravci a krajem vyvrcholily tento a minulý týden. Odboráři obou firem hrozili stávkou z obavy o místa. Stávku dokonce dvakrát vyhlásili, v úterý a ve středu, ale večer ji vždy odvolali.