V bavorském Pasově byly odlity dva zvony ze sbírky pro přerovský kostel

V bavorském Pasově byly odlity dva nové zvony pro přerovský kostel svatého Vavřince. Jde o největší zvon nesoucí jméno Jan Pavel o hmotnosti 1800 kilogramů a zvon pojmenovaný František z Assisi o hmotnosti 400 kilogramů. Odlití zvonů umožnila veřejná sbírka, kterou vyhlásil spolek Přerovské zvony smíření, lidé do ní dosud přispěli 1,5 milionu korun. V plánu bylo odlít ještě poslední ze zbývající trojice zvonů, a to zvon Marie o hmotnosti 600 kilogramů. Záležet však bude na tom, zda se podaří získat chybějící prostředky, řekla dnes ČTK za pořadatele sbírky Anna Sýkorová.

Zvony se odlily ve středu v dílně pasovského zvonaře s českými kořeny Rudolfa Pernera. Největší zvon, který bude zdobit věž přerovského kostela svatého Vavřince, bude věnován obětem poválečného masakru na Švédských šancích nedaleko Přerova, při kterém bylo v červnu 1945 zabito 267 lidí. Odlita na něm jsou jména zavražděných dětí. Nese jméno po jedenáctiměsíčním chlapci, Johannu Paulu Philippim, pocházejícím ze slovenské obce Milbach (dnešní Mlynica), který byl jednou z nejmladších obětí masakru.

Nové zvony mají připomenout nejen jeden z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, ale i doplnit chybějící místa ve věži kostela sv. Vavřince. Zvony tam chybějí od března 1942, kdy byly odebrány pro válečné účely.