V Bečově se otevřela nová expozice relikviáře sv. Maura v Pluhovském paláci

Hrad a zámek Bečov nad Teplou na Karlovarsku dnes poprvé představil návštěvníkům novou expozici relikviáře svatého Maura. Muzejně-galerijní expozice se nachází v obnoveném Pluhovském paláci, zpřístupňuje tak horní část areálu národní kulturní památky. Celkové náklady dosáhly 170 milionů korun. Hradní nádvoří, hradní cesty a vyhlídky se veřejnosti otevřely dnes poprvé v historii, řekl novinářům kastelán zámku a hradu Bečov Tomáš Wizovský.

"Celá expozice vypráví příběh, který se zaměřuje na důvody a vznik relikviáře, na jeho restaurování, umělecko-historický význam, ale také nemůžeme pominout pátrací historku z období nalezení z roku 1985," řekl Wizovský. Jedna z nejvzácnějších movitých památek na českém území je uschována v trezorové vitríně, která by měla zajistit maximální bezpečnost, ale také optimální podmínky pro relikviář.

V příštím roce chce správa hradu a zámku v Pluhovském paláci vytvořit také multimediální expozici takzvaného Tekutého pokladu. Ta by měla návštěvníkům poprvé představit soubor francouzských vín a koňaků z konce 19. století, které byly ukryty společně s relikviářem.