V Brně se dražila známka za 1,3 milionu korun, zájemce se nenašel

Jedna z nejvzácnějších československých poštovních známek se dražila na mezinárodní aukci v Brně. Zájemce ochotný zaplatit nejméně 1,35 milionu korun za tuto doplatní známku z roku 1927 se však nenašel. Známka je výjimečná proto, že vznikla chybou při tisku. V současnosti existuje pouze v 17 exemplářích, řekl ČTK soudní znalec z oboru filatelie Vladimír Dražan.

"Její hodnota odpovídá vyvolávací ceně, majetnější sběratelé ji však už vlastní a ti ostatní na ni nemají," vysvětil Dražan, proč známka nezměnila majitele. Takzvané doplatní známky používá pošta pro interní potřeby, a proto je není možné koupit v běžné distribuci. "Slouží například k dorovnání rozdílu mezi cenou zásilky a tím, co uhradil odesilatel," upřesnil znalec.

Kromě jedné z nejvzácnějších poštovních známek nabízela dnešní brněnská aukce sběratelům i obchodníkům téměř 3000 položek nejrůznějších filatelistických předmětů. Vedle známek se dražily i korespondenční lístky, historické pohlednice a odborná literatura z celého světa. Aukce se konala u příležitosti Evropské výstavy poštovních známek, která na brněnském výstavišti potrvá do neděle.