V Česku začaly čtvrté volby do Evropského parlamentu

V Česku začaly v pátek ve 14:00 v pořadí čtvrté volby do Evropského parlamentu. Mezi prvními voliči byli mnozí politici včetně prezidenta Miloše Zemana nebo premiéra Andreje Babiše. Evropské volby jsou i testem spokojenosti s českou politikou, řekl prezident Miloš Zeman potom, co odevzdal s manželkou Ivanou v Praze hlas. Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že by volební účast oproti průzkumům mohla být vyšší. Podle něj EU řeší řadu věcí, které ČR sama řešit nemůže. Předseda lidovců Marek Výborný očekává účast ve volbách kolem 20 procent. Politici podle něj moc neumí lidem vysvětlit svou práci. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan by považoval za úspěch přes 12 procent hlasů pro koalici STAN s TOP09 a regionálními partnery. Aaspoň dvouciferný výsledek považuju za samozřejmost, řekl Rakušan novinářům. Předseda KSČM Vojtěch Filip by byl rád, kdyby účast přesáhla 20 procent a KSČM měla dva nebo tři europoslance. Evropská unie podle něj potřebuje změnu a neměla by sledovat zájmy USA.

Lidé si mohou vybrat budoucí europoslance z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů. Na jedno z 21 českých křesel v Evropském parlamentu tak připadá v průměru 40 adeptů. Svého volebního práva může využít zhruba 8,4 milionu českých voličů; při minulých volbách před pěti lety přišla hlasovat necelá pětina z nich.

Volby probíhají také v sobotu do 14:00 hodin. Výsledky ale budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.