V úterý přibylo po třech dnech opět více než 100 případů covidu

Počet nových případů koronaviru se v úterý po třech dnech opět přehoupl přes sto. V Česku přibylo 103 nakažených, zatímco v pondělí a o víkendu se denní přírůstky držely kolem 60. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4545 lidí. Od března se nakazilo 13.341 lidí, 8441 z nich se vyléčilo, 355 nemocných s covidem zemřelo. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Většina nakažených nemoc prodělá bez vážnějších příznaků. V nemocnicích je s covidem-19 132 lidí, počet lidí ve vážném stavu se ale proti pondělním údajům zvýšil v úterý skoro o polovinu na 21. Většina okresů v republice nové případy covidu-19 neregistruje. Lokální ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Nejvíce zasažené zůstává Karvinsko, za uplynulý týden tam zaznamenali zhruba 55 nových případů na 100.000 obyvatel. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů těžební firmy OKD a jejich blízkými.

Nově se tento týden covid-19 objevil mezi zaměstnanci firmy Varroc Lighting na Novojičínsku, kde je pozitivních 22 lidí. Hygienici tam nařídili od úterý plošné testování 1500 lidí. Na Novojičínsku je za poslední týden zhruba 12 nových případů na 100.000 obyvatel. Na Ostravsku je to devět, na Kutnohorsku 22, na Jihlavsku 13 a například v Praze šest. Jihlavský krizový štáb v reakci na víkendový výskyt nových případů obnovil od úterních 15:00 pro Jihlavsko povinnost nosit roušky v MHD, u kadeřníka, ve velkých obchodech a nákupních centrech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních i na venkovních kulturních akcích.

Mimo ČR se za prvních třináct červencových dní pravděpodobně nakazilo 19 lidí. Po třech nákazách je zřejmě ze Slovenska a USA, dvě z Británie, Švédska a Chorvatska. Nakažení přijeli také z Ekvádoru, Peru, Španělska, Portugalska, Maďarska, Srbska nebo Ruska. Vyplývá to ze statistik, které na webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Za stejnou dobu přibylo v ČR 1284 nakažených. "To, že je v některé oblasti zvýšený výskyt, samo o sobě neznamená, že se v dané lokalitě člověk nakazí. Existuje tam pouze vyšší riziko, že přijde do kontaktu s někým, kdo je nemocný," uvedlo dále ministerstvo.