V úterý přibylo skoro 12 tisíc nakažených, je to nejvyšší denní nárůst

V úterý přibylo v Česku 11.984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113.000 nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných ale přibývá, momentálně jich je více než 4000, z toho 634 ve vážném stavu. S covidem-19 dosud v ČR zemřelo 1619 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Od března odhalily laboratoře v Česku 193.946 případů koronaviru. Denní nárůsty se zvyšují zejména v poslední době.

Za uplynulých sedm dní přibylo více než 64.000 potvrzených případů, tedy téměř třetina z celkového počtu. Zvyšuje se také podíl nakažených z celkového počtu testovaných. Od pátku 9. října do pondělí 19. října podíl pozitivních testů s jedinou výjimkou vždy přesáhl 25 procent. ČR má nejvíc případů covidu na obyvatele v EU, blíží se Belgie.

V Česku ode dneška platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku mají členové jedné domácnosti nebo lidé při sportování. Povinné jsou roušky opět i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své domácnosti. Současně musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorách budov kromě domácnosti nebo ubytování, také ve vozech a na nástupištích hromadné dopravy.