Václav Havel převzal nejvyšší kanadské vyznamenání

Bývalý prezident Václav Havel převzal z rukou kanadského velvyslance v Praze Bruce Jutziho Řád Kanady nejvyššího stupně. Řád udělila Havlovi loni v srpnu generální guvernérka Kanady Adrienne Clarksonová, která v zemi vykonává moc britské královny Alžběty II. Mezi 109 lidmi oceněnými tímto nejvyšším kanadským vyznamenáním byl Havel loni jediný cizinec. "Uvědomuji si, že se ocitám ve velmi malé vybrané společnosti, která má tu čest nosit řád této třídy. O to víc si toho vážím," uvedl po převzetí vyznamenání Havel. Z cizinců se kromě Havla dostalo tohoto ocenění nejvyššího stupně pouze britské královně matce a bývalému jihoafrickému prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

Havel získal titul čestného společníka Řádu Kanady, který je oceněním za celoživotní zásluhy. Velvyslanec Jutzi zdůraznil, že Havel je pro Kanaďany významným zastáncem demokracie. Kanaďané ocenili u českého politika také to, že se dlouhodobě angažuje v boji za lidská práva. Důležitá je podle nich rovněž role, kterou sehrál při přípravách České republiky na vstup do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Havel ve své řeči připomněl, že pravděpodobně první poctou, které se mu v dobách normalizace dostalo, byl čestný doktorát Torontské univerzity.

Havel není prvním Čechem, který Řád Kanady dostal. V roce 1981 byl řádem oceněn za ekologické zásluhy i československý emigrant, zpravodajec československého odboje, přírodovědec a ekolog Vladimír Krajina, v roce 1992 spisovatel Josef Škvorecký, již v roce 1971 podnikatel Tomáš Baťa, ale i další rodáci z bývalého Československa.