Václav Klaus nechystá na 1. května žádné oslavy

Prezident Václav Klaus nevidí důvod k tomu, aby na 1. května chystal něco specifického. "Jestli dojde na pozvání prezidenta republiky k setkání nejvyšších ústavních činitelů a celé řady dalších lidí 30.dubna v předvečer vstupu do EU na Pražském hradě, tak to je ta událost, které já se nejen zúčastním, ale sám ji dokonce i organizuji." V sobotu 1. května to pak bude spíše soukromý program, řekl prezident. "Já myslím, že žádné velkolepé veřejné akce se konat nebudou," uvedl Klaus, který je znám svým skeptickým postojem vůči evropské integraci. Prezident zastává názor, že země ztratí vstupem do unie část suverenity. Zmenší se podle něj také váha a síla českého prezidenta a dalších tuzemských politiků.

Václav Klaus také řekl, že během své nynější cesty po Číně nemíní podepisovat nebo vetovat žádné zákony. Ostře ale opět kritizoval zákon o DPH, který vetoval a o němž má opět hlasovat ve čtvrtek Poslanecká sněmovna.

"Všechny zákony, které padají v úvahu, mám dostatek času podepsat, eventuálně nepodepsat, po svém návratu," dodal prezident, který se vrací do Prahy v pondělí 26. dubna večer. "Dnes to není na pořadu dne." V souvislosti se zákonem o DPH řekl, že vláda provádí "neuvěřitelnou, nepochopitelnou masáž veřejného mínění, kdy se naprosto mystifikuje veřejnost, o čem ten zákon je". Ten zákon je o ... výrazném zvýšení daní pro české občany a české firmy," prohlásil. "Jestli je to dnes prodáváno veřejnosti, zejména předsedou vlády, jako pokus harmonizovat s Evropskou unií, tak je dobré říci každému, že tomu tak opravdu není."

Na podpis prezidenta nyní čekají předlohy, které sněmovna schválila po předchozích připomínkách Senátu. Jde o zavedení limitu pro bezhotovostní platby ve výši 15.000 eur (asi půl milionu korun) a zákon o ocenění zásluh československého prezidenta Edvarda Beneše. K podpisu mu byla zaslána také novela, podle které padělané zboží zabavené celníky budou moci dostávat například dětské domovy a domovy důchodců.