Ve věku 96 let zemřel Antonín Jaroslav Liehm, publicista a propagátor československé nové vlny

Po krátké těžké nemoci zemřel 4. prosince ve věku 96 let publicista, překladatel a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm.

Podstatnou část svého života prožil v exilu, kde také založil mezinárodní časopis Lettre internationale. Od loňského roku žije opět v Praze a mimo jiné je předsedou redakční rady kulturního dvouměsíčníku Listy.

Kariéru žurnalisty a kritika zahájil Antonín Liehm těsně po druhé světové válce, kdy začal spolupracovat s Emilem Františkem Burianem na časopisu Kulturní politika. Když bylo jeho vydávání ukončeno, pracoval v tiskovém odboru československého ministerstva zahraničí, v nakladatelství Naše vojsko a v zahraniční redakci ČTK. V šedesátých letech vedl Liehm zahraniční a filmovou rubriku Literárních novin.

Významně se angažoval v souvislosti s nástupem takzvané nové vlny v československém filmu, které přisuzoval světový význam. Na podzim roku 1968 byl Liehm vyslán do Paříže jako zástupce Československého státního filmu. Vzhledem k politickým událostem v Československu se rozhodl v zahraničí už zůstat. Přednášel na univerzitách v Evropě i USA a zároveň přispíval do zahraničních novin a rádií.