Ve vládě jsou poprvé čtyři ženy, ženské organizace to vítají

V české vládě poprvé zasedají čtyři ženy, což je zatím nejvíc v historii Česka. Představitelky organizací, které prosazují rovné příležitosti pro obě pohlaví, to vítají.

Lidovci v kabinetu mají pět křesel, dvě připadla ženám. Ženy obsadily také dvě ze čtyř křesel pro zelené. ODS nemá žádnou ministryni. Žena poprvé řídí silový resort. Obranu má na starosti Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). V minulém volebním období zasedaly v kabinetu po určitou dobu tři ministryně.

Podle Lenky Bennerové z Fóra 50%, které prosazuje rovné zastoupení žen a mužů v politice, za vyšším počtem žen v kabinetu je tlak menších stran. "Kdyby vládu sestavovala jen ODS nebo ČSSD, tak těch žen by tam bylo rozhodně míň," řekla ČTK Bennerová. Věří ale, že zvyšování počtu ministryň se stane trendem a nebude představovat jen výjimku. Podle Bennerové navíc ani odborníci, ani veřejnost neměří ženám a mužům stejným metrem. K političkám jsou mnohem kritičtější. Přísněji hodnotí jejich práci, soukromí i vizáž, uvedla.

Podle ředitelky společnosti Gender Studies Aleny Králíkové se více žen do vlády mohlo dostat také kvůli tomu, že "se moc nevěří, že vláda získá důvěru". "Ženám dáme šanci obvykle až tehdy, když není žádný muž, kterému bychom funkci nabídli," zhodnotila situaci na politické scéně Králíková.

ČR za nízké zastoupení žen v politice sklízí kritiku mezinárodních organizací. Přijetí účinných opatření, která by počet žen ve veřejném životě zvýšila, doporučil Česku například výbor OSN pro odstranění všech forem diskriminace žen.

Autor: Peter Gabaľ