Ve Vratislavicích si připomínali slavného rodáka Ferdinanda Porsche

Přes 90 automobilů značky Porsche se sjelo do Vratislavic nad Nisou u Liberce, aby na víkendovém srazu společně oslavili 131. výročí narození vratislavického rodáka a jedinečného automobilového konstruktéra 20. století Ferdinanda Porsche. ČTK to řekl předseda pořádajícího Porsche Classic Clubu ČR Milan Bumba.

Sraz začal v pátek, kdy vozy vyrazily na společný výjezd z areálu vratislavického pivovaru na Ještěd. V sobotu se pak setkání, které přilákalo i účastníky z Německa a Slovenska, přesunulo do Sosnové. Dnes zamířilo k hrobce rodiny Porsche ve Vratislavicích a zastavilo se i u jeho rodného domu vedle tramvajové trati z Liberce do Jablonce. Tam má také Porsche klub své sídlo.

Většina aut byla starších než 20 let. "V klubu jsou ryzí fandové značky Porsche, žádní snobové," řekl Bumba. Nejstarší model - Porsche 356 Coupé, byl z roku 1963. Srazu se zúčastnil i Jiří Kotek, který se svým více než 40 let starým Poschem projel loni při závodu historických aut napříč celou Jižní Amerikou. Zatímco nové Porsche stojí kolem tří milionů korun, ani starší modely nejsou žádnou levnou záležitostí. "Pořídit se dají od půl do jednoho milionu," řekl Bumba, který na svůj model stále teprve šetří.