Vítězem karlovarského festivalu je belgický film Anděl u moře

Vítězem 44. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se stal celovečerní debut belgického režiséra a scenáristy Frédérika Dumonta Anděl u moře. Za příběh dvanáctiletého chlapce, jehož týrá jeho psychicky nemocný otec, získal ve Velkém sále hotelu Thermal Velkou cenu Křišťálový glóbus dotovanou částkou 30.000 dolarů (asi 560.000 korun). Český zástupce v hlavní soutěži chyběl. Stejnou sošku, ovšem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, převzal za ovací publika americký divadelní a filmový herec, režisér a producent John Malkovich. Mezinárodní porota udělila dále zvláštní cenu a částku 20.000 dolarů (asi 370.000 korun) íránskému psychologickému dramatu Dvacet, jeho režisérem je Abdolrezá Kahani.

Nejlepším dokumentem je slovenský snímek Osadné režiséra Marka Škopa. Jeho hlavní hrdinové - pravoslavný kněz, starosta a rusínský aktivista - putují ze zapadlé vesnice na východě Slovenska do Bruselu. Chtějí u svých europoslanců získat podporu pro velkolepé plány na podporu cestovního ruchu. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Paprika Steen za film Aplaus, nejlepšími herci Olivier Gourmet za Anděl u moře a Paul Giamatti za film Duše Paula Giamattiho. Cenu diváků získala izraelská komedie Na velikosti záleží. Popisuje i společenský tlak vyvíjený na lidi s nadváhou. Sedmé místo v divácké kategorii obsadil český film Líbáš jako bůh.

Slavnostní večer si nenechala ujít řada osobností. Mezi těmi, kteří usedli v zaplněném sále Thermalu, byli třeba exprezident Václav Havel, ministr zahraničí Jan Kohout nebo ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Ocenění předávali například herci Isaach De Bankolé, Roy Marsden, Laura Moranteová, Konstantin Lavroněnko a Antonio Banderas. Banderas si z Karlových Varů také sám odvezl cenu prezidenta festivalu. Prezident přehlídky Jiří Bartoška na závěr poděkoval státu, městu i kraji, všem partnerům, divákům a svým spolupracovníkům. "Festival končí, zvu vás na 45. ročník od 2. do 10. července," uvedl.

Letos festival nabídl celkem 232 filmů, z nich 194 hraných a 38 dokumentů. I zahraniční hvězdy jsou zájmem diváků překvapeny, občas šokovány atmosférou přehlídky, kdy do sálu přijde na předpůlnoční projekci na 1500 lidí. "Bylo příjemné, že John Malkovich a Antonio Banderas přijeli na závěr. Také by mohli říci, že se určitých akcí nezúčastní, ale byli absolutně dokonalí," řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Malkovich si prý cestou do Varů zaškrtl pětadvacet filmů, které chtěl vidět. Banderase pochválil i moderátor Marek Eben. Podle něj se nestává tak často, aby herec takového formátu zůstal nohama na zemi a rozdal desítky autogramů a rozhovorů. Neplánovanou reklamu udělal festivalu legendární hudebník, producent, aranžér i autor filmové hudby Quincy Jones, když se zúčastnil večera nadace Slunečnice. Psalo se, že nebyl na pohřbu zpěváka Michaela Jacksona, protože byl právě v Karlových Varech, čímž podle Bartošky vzrostl zájem o internetové stránky této přehlídky www.kviff.com. Od ledna je vyhledalo 290.000 lidí ze 170 zemí.