Vláda schválila 680 milionů Kč na justiční areál v Českých Budějovicích

Ministerstvo spravedlnosti získá 680 milionů korun na výstavbu justičního areálu v prostoru bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích. Stát zatím pro program rozvoje justičních sídel vyčlenil celkově 5,7 miliardy korun. Významná část z těchto peněz má pokrýt výstavbu dlouhodobě plánovaného justičního areálu v Ústí nad Labem, která se ale protahuje. Navýšení finančních prostředků programu podpořila vláda na schůzi v jihočeském Vimperku.

Chátrající českobudějovické kasárny Jana Žižky, v nichž ministerstvo už od roku 2012 zvažuje zřízení justičního areálu, navštívil v lednu ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O využití brownfieldu jednal se svými stranickými kolegy hejtmanem Martinem Kubou a primátorkou Dagmar Škodovou Parmovou.

Českobudějovický okresní soud nyní kvůli nedostatku prostor sídlí na třech adresách. V novém areálu by mělo vzniknout 2297 čtverečních metrů kancelářských ploch pro 180 pracovníků a také 19 jednacích síní. Ministerstvo počítá s rekonstrukcí dvou budov a s jednou novostavbou.