Vláda se shodla na podpoře 15 tisíc měsíčně pro živnostníky omezené koronavirem

Vláda bude vyplácet osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které jsou postiženy nařízeními vlády, 15.000 korun měsíčně po dobu trvání opatření kvůli koronaviru. Po čtvrtečním jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Chceme po té sérii opatření vytvořit další podporu pro lidi, kteří se ocitli mnohdy ze dne na den bez příjmu,“ řekla Schillerová. "Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání," dodala. Příspěvek by měla vyplácet finanční správa. "Odhad, kolik to bude stát, se dělá velmi těžce. Počet OSVČ je někde mezi 400.000 až půl milionem. Nedokážeme nyní odhadnout, kdo se přihlásí, ale hrubý odhad je přes sedm miliard korun měsíčně," uvedla ministryně. Zároveň chce připravit novelu zákona o spotřebitelském úvěru, který by měla pomoci podnikatelům například s odložením splátek. Zákony chce Schillerová předložit Sněmovně ve stavu legislativní nouze.

Stát již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset v tomto období zálohy hradit.

Vláda změnila právní základ pro vydávání restriktivních

opatření

Ministryně financí také informovala, že vláda změnila právní základ pro vydávání restriktivních opatření. Kabinet se opřel o zákon o ochraně veřejného zdraví, protože podle něj mohou platit i po skončení nouzového stavu, který v Česku platí od 12. března na 30 dnů. Schillerová odmítla také právní výklad, podle něhož by firmy zasažené opatřeními vydanými podle krizového zákona měly nárok na odškodné za ušlý zisk. Stát by podle ní neměl dost peněz, aby hradil firmám škody. "Náhrada škody za ušlý zisk, s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu," řekla.