Vojáci vyškolili část řeckých vojenských chemických specialistů

První skupina protichemických specialistů řecké armády, kteří budou zodpovědní za ochranu olympijských her v Aténách, ukončila v sobotu výcvik. Řekové se cvičili ve vojenském prostoru Březina u Vyškova mimo jiné i prakticky, se stopovým množství skutečných látek. Další skupina řeckých specialistů začne studovat ve Vyškově příští týden. Celkem má být proškoleno 48 specialistů.

Řečtí specialisté si prověřili nejen své odborné znalosti, ale také psychickou zátěž, kterou práce s nebezpečnými látkami přináší. Pracovali s tak vysoce nebezpečnými látkami, jako je sarin, soman, VX, yperit a lewesit. Čeští lektoři vysvětlovali otázky průzkumu, detekce a identifikace nebezpečných látek a způsoby dekontaminace jedů.

Velitel řecké jednotky, tvořené 24 chemiky a zdravotníky, podplukovník Nasos Konstantinov byl s úrovní výcviku dokonale spokojen, uvedla Majkusová. "Máme zkušenost již s nizozemskými a americkými ochrannými oděvy, takže můžeme srovnávat. České oděvy jsou velmi dobře použitelné a vojákům přinášejí pocit, že jsou pohybliví a zároveň dobře chráněni", zhodnotil české vybavení podle Majkusové řecký velitel.

Kromě výcviku Řeků v Česku je stále ve hře i možnost, že do Atén vyrazí i čeští protichemičtí specialisté, aby na místě pomohli s ochranou olympiády. Jednání o této misi se vedou mezi Řeckem a NATO; aliance české odborníky zatím o pomoc nepožádala.