Volby na Slovensku vyhrála opozice, Babiš se těší na spolupráci s hnutím OLaNO a Matovičem

Premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman ráno pogratulovali Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) k vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Babiš na sociálních sítích uvedl, že Česko má se Slovenskem vynikající vztahy a těší se na bilaterální spolupráci, spolupráci v rámci visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) i v Evropské unii. Napsal, že Matovič a jeho hnutí měli skvělou předvolební kampaň, díky níž dokázali získat obrovskou důvěru lidí. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru uvedl, že česko-slovenské vztahy jsou mimořádně vřelé. "Proto jsem pečlivě sledoval volební kampaň a průběh voleb na Slovensku, kde voliči projevili touhu po změnách. Držím Slovákům, kteří jsou našimi zásadními spojenci v EU, V4 i středoevropském prostoru, palce," konstatoval.

Parlamentní volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které získalo 25,02 procenta hlasů. Vyplývá to z předběžných výsledků sobotního hlasování, které po sečtení všech hlasů zveřejnil statistický úřad. Do sněmovny se dostalo šest stran a hnutí. Krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) navzdory dřívějším průzkumům neposílila. Proevropské hnutí OLaNO odsunulo na druhou příčku dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, která dostala 18,29 procenta hlasů.

Představitelé českých opozičních stran mluví v souvislosti slovenských parlamentních voleb o změně. Podle předsedy ODS Petra Fialy vítězství hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče ukázalo, že změna je možná. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše Slováci ukázali, že nehodlají tolerovat korupční praktiky Směru. Šéf STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že Slováci hlasovali pro změnu a sousedům gratuluje k odstavení vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. Matovič uspěl spolu s mnoha nezávislými osobnostmi, jejichž názorové spektrum je hodně široké, dodal Rakušan. "Bude jistě náročné udržet klub v mnoha sněmovních bitvách celistvý. Přeji Slovensku, aby nedostalo populistickou vládu, která u nás doma zabíjí sny o lepší budoucnosti. Držím jim pěsti," uvedl.