Výplata 13. a 14. platů se musí změnit, shodli se Kasal a Tlustý

Státní zaměstnanci by neměli do budoucna dostávat 13. a 14. platy. Peníze by měly být zahrnuty do běžných mezd. V nedělním pořadu Sedmička televize Nova se na tom shodli místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) a předseda poslanců opoziční ODS Vlastimil Tlustý. Oba politici tak podpořili názor ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), který by chtěl způsob vyplácení dalších platů změnit od příštího roku.

Kasal by si přál, aby se 13. a 14. platy staly historickou záležitostí. Měly by se rozpustit v běžných měsíčních platech, nebo lépe měly by být zahrnuty do jednoho ročního platu, uvedl místopředseda sněmovny. "Protože je 12 měsíců, tak 13. a 14. plat je z principu nesmysl, a měl by být rozpočítán do řádné mzdy," soudí i Tlustý.

Odborářům se nyní nelíbí to, že by letos měli pracovníci státu dostat 13. a 14. platy jen v desetiprocentní výši. Se Škromachovou podporou žádají polovinu běžné mzdy, jak tomu bylo dřív. Odboráři tvrdí, že přes zavedení šestnáctitřídního platového systému se mnohým lidem bez vyplacení poloviny 13. a 14. platů celková roční mzda sníží. Stát na vyšší platy navíc údajně peníze nemá, musela by se provést změna státního rozpočtu.

Pokud vláda navrhne posílení položky na platy, podle Tlustého zároveň musí říci, z které jiné se peníze vezmou. Vyšší 13. a 14. platy by přišly zhruba na 5,6 miliardy korun. Peníze musejí reálně existovat, zdůraznil Tlustý, místopředseda rozpočtového výboru. Kasal, člen vládní strany, se podivil tomu, že stát letos vyčlenil na mzdy svých zaměstnanců o pět miliard korun více než loni a přitom se zdá, že skoro všichni budou brát méně.