Výstavba radaru v Česku by měla stát asi 260 milionů dolarů

Vybudování a spuštění radaru, který Američané plánují postavit ve vojenském újezdu Brdy, by si z rozpočtu USA vyžádalo přibližně 260 milionů dolarů (asi 5,5 miliardy korun). Uvádí to americká Agentura pro raketovou obranu (U.S. Missile Defense Agency). Na výstavbě a obsluze radaru by se mohly podílet také české firmy. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí agentury Rick Lehner. Celkově by náklady na radar činily přibližně 550 milionů dolarů (asi 11,5 miliardy korun). Kromě nákladů na výstavbu také Američané počítají s výdaji na komunikační vybavení, které by byly asi 118 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun). Na ostrahu vyčlenili 45 milionů dolarů (asi 950 milionů korun).

Lehner potvrdil, že by do Česka měl být přesunut radar z Marshallových ostrovů. Na rozmontování radaru, jeho přepravu a opětovné složení v Brdech si Američané vyhradili přibližně 125 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy korun). Do této částky zahrnují také testování radaru v Česku a aktualizaci počítačů. Mluvčí dodal, že experti agentury v současnosti vyhodnocují, zda bude třeba radar na Marshallových ostrovech upravit nebo ho modernizovat.

Podle Lehnera budou mít české firmy také příležitost podílet se na výstavbě radaru. Čeští ekonomové jsou však spíše skeptičtí k tomu, že by tuzemská ekonomika z radaru významněji těžila. "Myslím si, že ekonomický dopad bude neutrální. Můžeme dostat nějaké zakázky od Američanů a na druhou stranu ztratit kontrakty od Rusů," řekl již dříve ČTK analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Vladimír Pikora z firmy Nextfinance si myslí, že není jisté, že české firmy zakázky skutečně dostanou."Spíš se zdá, že proběhne velmi tvrdá prověrka, kde se pod slovem kvalifikované možná může skrývat i politicky prověřené. V každém případě se jedná o velmi pěknou kličku, jak si mohou americké firmy mezi sebe rozdělit zakázky," uvedl již dříve Pikora.

Autor: Peter Gabaľ