Výzkum: Romové začínají s drogami v mladším věku než ostatní

Romové začínají s drogami v mnohem mladším věku než ostatní. Vyplynulo to z výzkumu, který zveřejnila obecně prospěšná společnost A kluby ČR. "Věk prvního kontaktu s drogou je u Romů mnohem nižší než u většinové populace," řekl Matěj Černý ze společnosti. Ta se mimo jiné věnuje psychologické pomoci drogově závislým. Děti s drogami většinou začínají kolem dvanáctého roku, Romové podle toho průzkumu již mezi desátým a dvanáctým rokem věku, uvedl. Nejčastěji jde podle něj o cigarety, na druhém místě je alkohol. "Vyskytly se i některé drogy, které se ve většinové populaci nevyskytovaly, a to organická rozpouštědla, ve větší míře pervitin a extáze," řekl Černý s tím, že rozdíl však nebyl příliš velký. S marihuanou však mělo zkušenost 25 procent romských dětí, zatímco jen zhruba 15 procent ostatních dětí.

Z výzkumu podle Černého vyplynulo, že romští žáci ve sledovaných základních školách užívají drogy častěji než neromští žáci. Důvody se sdružení netroufá odhadnout. "Může to být stylem výchovy, prostředím či vrstevnickými skupinami. Důvodů může být celá řada," míní Černý.

Anonymní průzkum sdružení provádělo mezi žáky několika brněnských základních škol, mimo jiné právě v oblasti takzvaného "Brněnského Bronxu" mezi ulicemi Merhautova a Křenová. Výsledky A kluby předají metodikům primární prevence na základních školách. "Oni musí preventivní programy přizpůsobit tak, aby to bylo efektivní," dodal Černý. Sdružení také provozuje poradnu pro závislosti, kterou podle Černého navštěvují nejen mladiství, ale i ostatní generace včetně seniorů. "Většinou však v počátečních fázích závislosti," uvedl Černý. Ostatní již pomoc ani nevyhledají.