Zahraniční ekonomové reformu veřejných financí spíše kritizují

Ekonomové a analytici z evropských zemí vesměs kritizují dosavadní průběh české reformy veřejných financí, jejíž první fázi vláda schválila před rokem. Někteří ji považují za nedostatečnou a zdůrazňují vysoký schodek veřejných rozpočtů, jiní vládě vytýkají, že si klade málo ambiciózní plány. Pro některé je naopak stav české ekonomiky lepší než v porovnání se sousedními státy a tudíž uspokojivý, vyplynulo z ankety ČTK.

Podle Bernadette Stallaertové z největší belgické banky Fortis znepokojuje česká ekonomika rostoucím rozpočtovým deficitem, který svědčí o slabosti reforem. "Jsou nezbytná drastická opatření. Dosavadní reformy byly příliš plaché, ekonomika potřebuje koňskou injekci reforem," uvedla. Nynější slabá vláda, otřesená výsledkem evropských voleb, však podle ní bude sotva schopna se odhodlat k radikálním, a tedy nepopulárním opatřením.

Mark Katzman z britské Economist Intelligence Unit dokonce soudí, že česká fiskální reforma je nejhorší a nejpomalejší mezi novými členskými zeměmi EU.

Vládní snahy o ozdravení veřejných financí kritizoval i český ekonom a prognostik Valtr Komárek, podle něhož reforma nevyřešila problémy ekonomiky, vnesla do společnosti skepsi a rozladila občany. Země by měla investovat 100 až 200 miliard korun do vzdělání a vědy, a to i za cenu dalšího růstu dluhu, uvedl.

Někteří experti však soudí, že k reformě byla a je vhodná doba vzhledem k relativně vysoké hospodářské dynamice v zemi. Další strukturální změny jsou ale podle nich nezbytné už s ohledem na plánované přistoupení k euru. "V tomto ohledu je třeba zvažovat nejenom kroky v oblasti zdravotnictví a důchodů, ale také vzdělání. Právě v této poslední oblasti je nutné zajistit mezinárodní konkurenceschopnost," míní Mechthild Schrootenová z Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW).

Naopak konzultant francouzského Střediska pro mezinárodní studia a výzkum (CERI) Jean-Pierre Pagé se domnívá, že Česká republika si v reformě veřejných financí počínala "dosti dobře" a varuje před přílišným snižováním přímých daní a ubíráním na veřejných výdajích a sociální ochraně.

Evropská komise zveřejní příští týden hodnocení vývoje české ekonomiky z hlediska veřejných financí. Měla by vyslovit rozpaky nad slabou ambiciózností české reformy veřejných financí a případně nad pesimistickými makroekonomickými prognózami vlády. Podle nejmenovaného zdroje si odborníci v EK myslí, že zatímco program v oblasti veřejných financí svým způsobem funguje, neděje se prakticky nic v oblasti reforem na trhu práce, ve vylepšování podnikatelského prostředí a chybí účinná celková koordinace hospodářské politiky.

Vláda schválila hlavní zákony první fáze reformy veřejných financí loni 23. června po mnohaměsíčních jednáních. Reforma by měla během tří let přinést úsporu necelých 200 miliard korun ve výdajích a více než 70 miliard z vyšších daní. Ve druhé fázi se chce kabinet zaměřit na boj s šedou ekonomikou.