Ze sportu:

Česká tenistka Lucie Šafářová postoupila na turnaji v Norimberku do semifinále. Ve čtvrtfinále si pátá nasazená hráčka poradila s Polonou Hercogovou ze Slovinska 7:6, 3:6 a 6:4.

Tenista Ivo Minář postoupil na štvanickém challengeru do čtvrtfinále. Poslední domácí zástupce ve dvouhře ve 2. kole porazil i za pomoci dvanácti es Japonce Taro Daniela (244. v žebříčku ATP) 6:3 a 6:2.

Šestou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál domácí Grégory Rast. Český cyklista Roman Kreuziger byl 32. a v průběžném pořadí je stále druhý.

Přesun českobudějovického hokejového klubu do Hradce Králové vyústí pravděpodobně ve spojení do jednoho extraligového týmu. Varianty spolupráce a propojení obou klubů zůstávají sice nadále otevřené, ale ekonomické hledisko patrně neumožní zajistit na východě Čech působení obou celků ve dvou nejvyšších tuzemských soutěžích.

Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Londýně do čtvrtfinále. Druhý nasazený tenista porazil na travnatých dvorcích Queen's Clubu Slovince Grega Žemlju za hodinu a pět minut 6:3, 6:4 a načal čtvrtou desítku výher v této sezoně.

Čeští házenkáři zvítězili v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy i bez nemocného kapitána Filipa Jíchy na půdě Izraele 30:24 a zvýšili své šance na postup. V posledním duelu druhé kvalifikační skupiny Češi přivítají v sobotu v Brně už jistého postupujícího Černou Horu a na šampionát je posune jakýkoliv bodový zisk, tedy i remíza.

V sobotu začne mistrovství Evropy basketbalistek, které je zároveň kvalifikací pro světový šampionát 2014. České reprezentantky tak mají za cíl skončil minimálně do pátého místa, aby měly šanci na MS obhajovat stříbrné medaile z roku 2010. Hlavním favoritem na celkový triumf jsou domácí Francouzky.

Hokejisté HC Mountfield prakticky jistě opustí České Budějovice a budou hrát extraligu v Hradci Králové. Středeční jednání mezi vedením klubu, zástupci českobudějovické radnice a Budějovickým Budvarem zkrachovalo.

Přípravný duel českých plochodrážních jezdců s Polskem před červencovým finále mistrovství světa družstev v Praze ukončil na Markétě předčasně pád Matěje Kůse a Adriana Miedzinského. Polský jezdec ve 13. jízdě zachytil o Kůsovo zadní kolo a oba skončili v kotrmelcích. Po nehodě byli převezeni do nemocnice.

Fotbalisté Loko Vltavín jsou novými vítězi ČFL. Jistotu získali už před závěrečným hracím dnem po středečních dohrávaných zápasech 30. kola, v nichž druhý Kolín jen remizoval s Pískem 1:1 a na holešovický tým ztrácí nedostižných pět bodů.

Autor: Jan Charvát