Ze sportu:

S touhou navázat na úvodní úspěch se Švédy a přerušit tak zároveň sérii porážek s nejbližším sokem na Švédských hrách půjdou čeští hokejisté do sobotního utkání s Finskem. Kouč Alois Hadamczik dá prostor dalším hráčům ve výpravě, mezi tyčemi ale chce znovu spoléhat na hrdinu čtvrtečního zápasu Tomáše Pöpperleho. Finové na úvod turnaje na rozdíl od českého výběru prohráli, když na Olympijském stadionu v Helsinkách podlehli pod širým nebem Rusku 0:2. Zápas začne v poledne, o dalších 24 hodin později Češi své vystoupení na turnaji uzavřou duelem proti Rusku.

Tenistka Klára Zakopalová postoupila na halovém turnaji v Paříži do semifinále. Ve čtvrtfinále po setech 3:6, 7:5 a 6:1 vyřadila německou fedcupovou reprezentantku Julii Görgesovou, která je v žebříčku o 30 míst výše. V sobotu se utká s vítězkou zápasu mezi Italkou Robertou Vinciovou a Marion Bartoliovou z Francie.

Petra Kvitová nebude startovat příští týden na turnaji v Dauhá v Kataru, místo zápasového zatížení dá přednost doléčení achilovky. Po semifinále na Australian Open vydřela o minulém víkendu dva body při postupu českého týmu do semifinále Fed Cupu v Německu, a proto si nyní v Prostějově dopřeje klidový režim. "Chci se dát pořádně dohromady a v klidu potrénovat na další turnaje, abych hrála lépe," řekla pro server iDnes.cz vítězka loňského Wimbledonu a Turnaje mistryň, která má problémy s achilovkou na pravé noze už od Vánoc.

V norském Hamaru bude o víkendu pokračovat Světový pohár v rychlobruslení a na startu nebude chybět ani česká hvězda Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská šampiónka z Vancouveru v této sezoně vyhrála všechny tři závody na dlouhých tratích a na severu Evropy by se ráda přiblížila celkovému triumfu v seriálu, kterému kraluje již pět let. "Byl bych rád, aby Martina stála na bedně, aby bojovala o celkové prvenství ve Světovém poháru, protože by to bylo historicky rekordní šesté po sobě. A to ještě nikdo neměl na dlouhých tratích," uvedl trenér Petr Novák před odletem do Norska.

Autor: Ivo Prokop