Znovuotevření Státní opery zahajuje slavnostní koncert

Na slavnostní znovuotevření Státní opery v Praze přijeli například premiér Andrej Babiš (ANO), ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kardinál Dominik Duka nebo třeba herci Miroslav Donutil a Jaromír Hanzlík. Zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018), který režíruje Alice Nellis, završí rekonstrukci, jež stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Operní gala se bude koná přesně 132 let od prvního otevření Státní opery, tehdy Nového německého divadla.

"Vidíme, že se podařilo zrekonstruovat jeden z nejhezčích operních domů v Evropě. Mám radost, že po Národním muzeu máme další zrekonstruovaný kulturní stánek, který nám postavili naši předci. Na řadě je nyní Nová scéna Národního Divadla, Invalidovna a začali jsme Císařské lázně (v Karlových Varech). V Národním investičním plánu máme i obnovu kulturních památek za 47 miliard korun," uvedl v projevu na setkání s hosty premiér Babiš. Součástí znovuotevření Státní opery je také videomapping, který byl spuštěn 1. ledna se začátkem roku 2020.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky. Komplexnější opravu prodělala budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století.