Absurditou roku 2022 je novela upravující boční odstup při předjíždění cyklisty

Absurditou roku 2022 zvolili podnikatelé loňskou zářijovou novelu zákona o silničním provozu upravující boční odstup při předjíždění cyklisty, který byl stanoven na 1,5 metru. Výsledek dnes vyhlásili organizátoři soutěže, jejímž odborným garantem je Hospodářská komora ČR. Řidiči motorových vozidel podle novely nesmějí předjíždět, pokud by nedodrželi bezpečný boční odstup při předjíždění cyklisty. Podle pořadatelů není jasné, jak se bude povinnost vymáhat, když bude vzdálenost třeba 1,3 nebo 1,4 metru.

Na druhé místě je zákaz zaměstnávat manžela či manželku. Jestliže muž zaměstnávající nějakou ženu, nebo naopak, rozhodnou, že uzavřou sňatek, musejí ukončit pracovněprávní vztah mezi sebou, ačkoliv zákoník práce neříká, jakým způsobem a kdy, respektive do kdy. Správa sociálního zabezpečení v loňském roce například rozhodla, že zanikla účast ženy na nemocenském pojištění z důvodu sňatku se svým zaměstnavatelem.

Stupně vítězů ankety absurdit doplnila elektronická evidence tržeb (EET). Jedna vláda podle pořadatelů soutěže říkala, že je elektronická evidence tržeb úspěšným nástrojem pro dohled nad dodržováním daňových povinností podnikatelů. Druhá vláda tvrdí, že je to zbytečná administrativní zátěž bez významnějšího efektu.