Analytici: Vývoj ekonomiky bude záviset na očkování, měla by růst

Nejnovější údaje o vývoji ekonomiky podle analytiků oslovených ČTK ukazují, že vývoj ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byl díky průmyslu nad očekávaní dobrý a ukázal poměrně dobrou odolnost české ekonomiky. To ji ale nezachránilo před celoročním rekordním propadem. Z něj se bude česká ekonomika dostávat zhruba dva roky, upozornili někteří ekonomové. Za celý letošní rok čekají většinou růst mezi dvěma až třemi procenty, přičemž upozorňují, že výsledek bude záležet především na zvládnutí pandemie a očkování populace. Velkým rizikem je pak podle nich hrozba uzavření průmyslu.

Česká ekonomika se loni propadla o 5,6 procenta, nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky. V dnes zveřejněném zpřesněném odhadu to potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve čtvrtém kvartále loňského roku klesl hrubý domácí produkt (HDP) Česka meziročně o 4,7 procenta, zatímco mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta. "Pokračující lockdown bude dál držet služby u dna, zatímco průmysl se bude muset vypořádávat s opožděnými a drahými subdodávkami. Nadějně vyznívá až druhá polovina roku, kdy by mohla konečně pokročit vakcinace a život v ČR by se mohl vracet opět do normálu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

"Navzdory poslednímu nepříznivému vývoji pandemie stále předpokládáme růst tuzemské ekonomiky v letošním roce zhruba o tři procenta, zejména z titulu zotavování ekonomiky v druhé polovině roku," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.