ATP potvrdila Ulihrachovi za doping zákaz činnosti do října 2004

Tenista Bohdan Ulihrach nesmí za pozitivní dopingový nález dva roky hrát. Jeho potrestání, které platí do 25. října 2004, potvrdila v pátek organizace ATP. Osmadvacetiletý hráč dostal navíc pokutu 43.700 dolarů (přes 1,2 milionu korun). Ulihracha podle slov jeho poradce Karla Tejkala zpráva o neúspěšném odvolání zdrtila.

Loni v říjnu na turnaji v Moskvě objevili komisaři v Ulihrachově vzorku moči metabolity anabolického steroidu nandrolonu, za což automaticky následoval dvouletý distanc. Pozitivní pak byl i kontrolní B-test.

Hráč se odvolal a v dubnu se čtyři hodiny hájil před antidopingovým tribunálem v americkém Jacksonvillu. Jeho obhajobě naslouchala tříčlenná komise, které Ulihrach předložil negativní výsledky dopingových zkoušek z turnajů za uplynulý rok.

Tenista však u odvolacího slyšení nepřesvědčil. Právní kancelář, která Ulihracha zastupovala, obdržela stanovisko antidopingového tribunálu v pátek. "V něm sdělují, že nepřistupují na obhajobu a argumenty Bohdana ulihracha a potvrzují test ATP. To jest: dva roky od posledního zápasu," potvrdil Tejkal.

"Je to rozhodnutí, které zásadním způsobem ovlivní jeho život. Potřebuje čas, aby se s tím srovnal," vysvětlil Tejkal. Ulihrachův trenér Martin Nekola nicméně tvrdil, že je předčasné mluvit o trestu. "Ještě jsou další možnosti, jak dál postupovat. Je potřeba se s verdiktem důkladně seznámit a prostudovat, co píšou, o co se opírají, a zvážit možnost arbitráže," řekl Nekola. Mínil, že Ulihrach s tenisem nekončí a končit nebude.

Ulihrach v kariéře vyhrál tři turnaje ATP - v roce 1995 triumfoval v Praze a v Montevideu, před pěti lety vyhrál v chorvatském Umagu. Loni skončil v pořadí Champions Race osmašedesátý; v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů figuroval nejvýše v roce 1997, kdy byl dvaadvacátý. Na odměnách od roku 1993 vydělal přes tři miliony dolarů.