Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dohodě s polským premiérem Mateuszem Morawieckým požádal představitele Evropské unie o urgentní svolání videokonference Evropské rady k situaci v Bělorusku. Tamní režim násilně potlačuje protesty proti falšování výsledků nedělních prezidentských voleb. Volby se v Bělorusku musí opakovat, uvedl Babiš na twitteru. Předsedu Evropské rady Charlese Michela i předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou český premiér vyzval k vyslání jasného signálu ohledně sankcí vůči Bělorusku. Podle Babiše musí trvat do uspořádání svobodných voleb běloruské hlavy státu.

České ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko protesty organizuje. Volby prezidenta v Bělorusku podle tamní volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

Brno vyvěsilo na Nové radnici historickou vlajku Běloruska, kterou vyjadřuje podporu jeho občanům. Reaguje tím na nepokoje, které vyvstaly o víkendu a v týdnu po prezidentských volbách. Radní Brna pro kulturu Marek Fišer (Piráti) novinářům řekl, že v Bělorusku jsou výrazně porušována lidská práva a Brno chce vyvěšením vlajky připomenout důležitost svobodných voleb.