Budislav vysvětila první kostel ve své historii

Výjimečným dnem byla sobota pro obec Budislav na Svitavsku. Vesnička se zhruba šestisetletou historií, která má kolem 400 obyvatel, vysvětila svůj úplně první kostel. Jeho stavba, kterou významně sponzoroval podnikatel z Prahy, trvala deset let. Kostel Boží lásky je majetkem obce a bude sloužit nejen různým církvím, ale i nevěřícím. "Spadl mi ohromný kámen ze srdce. Dokončit takovou stavbu byla ohromná starost," řekl ČTK starosta Budislavi František Opetal.

Na svěcení kostela, které je historickým mezníkem v životě obce, přijely do Budislavi stovky lidí. Vesnice totiž této události využila i k setkání se svými rodáky a také představiteli spřátelené stejnojmenné jihočeské obce. "Naše přátelství začalo před dvěma lety, kdy jižní Čechy postihly povodně. Tehdy jsme tu pro Budislav uspořádali sbírku a od té doby se navštěvujeme při různých příležitostech. Tak tu nemohou chybět," řekl starosta.

Stavba navržená Janou Vohralíkovou má půdorys ve tvaru srdce a je pro ni typický průhled na těsně s ním sousedící skálu a okolní přírodu. Interiér zdobí křížová cesta, kterou pro kostelík vytvořil litomyšlský výtvarník Jiří Dudycha. Ukřižování Krista, příběh starý 2000 let, tvoří 14 gotických oken. V každém žije vlastní příběh, tvořený pouze dvěma prvky: křížem a lidskýma rukama. "Horní část oken je dobro, dolní zlo. Kříž v nich opisuje určitou křivku, tak jak se příběh vyvíjí," přiblížil keramik své dílo. Ruce na plastice symbolizují dav, provázející Krista při jeho popravě. Jak příběh graduje ke svému konci, mění se "tvář" zástupu. S přibývající hysterií přibývají na rukou jizvy a deformace. "Je to krása, děkujeme," to byla věta, která nejčastěji zněla v okolí kostelíka. Obec počítá s tím, že kostelík využije k nejrůznějším slavnostním příležitostem. Křestem pro ni byl například krátce po kolaudaci, předvánoční koncert.