Češi na OH: Mílařku Mäki posunul nový český rekord do finále, postoupili i oštěpaři

Mílařka Kristiina Mäki překonala v olympijském semifinále běhu na 1500 metrů český rekord Ivany Walterové z roku 1986 a je ve finále závodu. Do přímo postupující pětice se sice nevešla, ale nový český rekord jí nakonec na olympijské finále stačil. Nový osobní rekord má po semifinále také Diana Mezuliáníková, která doběhla v čase 4:03,70 a skončila na osmém místě.

Oštěpaři Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch uspěli v olympijské kvalifikaci, oba předvedli své letošní maximum a zopakují si finále z Ria de Janeiro. Vadlejch posledním pokusem hodil 84,93 metru, což byl čtvrtý nejlepší výkon v kvalifikaci. Veselý sice limit nesplnil, ale 83,04 metru ho zařadilo na osmé místo. Napravili tak úterní selhání českých vrhačů, kdy v kvalifikaci vypadly všechny tři oštěpařky Barbora Špotáková, Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová a neuspěl ani koulař Tomáš Staněk.

Josef Dostál a Radek Šlouf postoupili v závodě deblkajaků na 1000 metrů přímo do čtvrtečního semifinále. V rozjížďce byli druzí. Dostál se Šloufem při společné olympijské premiéře od poloviny trati kontrolovali druhé postupové místo a bezpečně si zajistili účast v semifinále bez nutnosti startu v dnešním čtvrtfinále.

Golfistka Klára Spilková rozjela výborně olympijský turnaj. Česká profesionálka zahrála v prvním kole na hřišti Kasumigaseki Country Clubu v Tokiu dvě rány pod par a je na děleném sedmém místě.

Jediný český dráhař na olympijských hrách v Tokiu Tomáš Bábek neuspěl v kvalifikaci sprintu. Ze 30 startujících zajel osmadvacátý čas a nedostal se mezi 24 postupujících. Bábka ještě čeká jeho silnější disciplína keirin. Čtyřiatřicetiletý český cyklista avizoval, že v něm by rád bojoval o medaili.