CVVM: Grossovu kabinetu stále důvěřuje téměř třetina obyvatel

Vláda Stanislava Grosse si ve srovnání s minulým měsícem mírně pohoršila, stále jí však důvěřuje téměř třetina lidí. Z politiků lidé nejvíce věří prezidentovi Václavu Klausovi. Stabilně mu již řadu měsíců vyjadřuje důvěru přes 70 procent obyvatel. Významnější pokles důvěryhodnosti zaznamenala v únoru jen Poslanecká sněmovna, nyní jí věří přibližně pětina občanů. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Sněmovně v lednu věřilo 28 procent lidí. V únoru však její reputace poklesla téměř na roveň Senátu, kterému dlouhodobě důvěřuje každý pátý. Vyrovnaná a poměrně vysoká je důvěryhodnost krajských a obecních zastupitelstev. V únoru vyjádřilo svému krajskému zastupitelstvu důvěru 47 procent respondentů, obecnímu zastupitelstvu pak 63 procent lidí.

S politickou situací v zemi je nespokojena více než polovina obyvatel, přesně 57 procent. Spokojených bylo pouze 13 procent dotázaných. Mezi spokojené patřili hlavně středoškoláci, podnikatelé a lidé s vyšší životní úrovni. Nespokojenost vyjadřovali hlavně sympatizanti KSČM, důchodci, nezaměstnaní a lidé s nízkou životní úrovní.