CVVM: Jen čtvrtina Čechů věří, že se situace kolem šíření covidu zlepší

Jen zhruba čtvrtina Čechů věří, že se situace kolem šíření nemoci covid-19 v Česku v příštích měsících zlepší. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM) z loňského listopadu a prosince. Češi jsou výrazně pesimističtější, než byli ještě třeba v červnu 2021. Tehdy očekávaly zlepšení situace více než tři pětiny lidí. Češi se kvůli epidemii covidu-19 bojí například omezení zdravotní péče.

Rovněž se snížil podíl Čechů, kteří považují státní protiepidemická opatření za přiměřená. V červnu označily opatření za přiměřená asi dvě třetiny lidí, kdežto v posledním průzkumu už jen 54 procent dotázaných. Naopak vzrostl z 20 na 27 procent podíl lidí, kteří opatření pokládají za nedostatečná. Stejný zůstal podíl těch, kteří považují opatření za přehnaná. Je to asi desetina účastníků průzkumu. Podle CVVM se tak často vyjadřují lidé, kteří odmítají očkování proti covidu-19.

Stejně tak ubylo lidí, kteří označují protiepidemická opatření za účinná. V posledním průzkumu věřilo v účinnost opatření jen 37 procent Čechů, kdežto v červnovém průzkumu to bylo 64 procent lidí.