Den smutku za papeže připomenou především vlajky na půl žerdi

Vlajky na půl žerdi, to bude patrně nejvýraznější projev dne smutku, který vláda vyhlásila kvůli pátečnímu pohřbu papeže Jana Pavla II. V poledne se také v celé zemi rozezní kostelní zvony. Kulturní instituce zásahy do svých programů většinou neplánují.

Rozhodnutí vlády vychází ze zákona o užívání státních symbolů. Právě na základě tohoto předpisu kabinet ministerstvům, ústředním orgánům státní správy a ostatním správním úřadům nařídil vyvěsit vlajky na půl žerdi. Na znamení smutku visí černé prapory od počátku týdne také na církevních budovách.

Česká republika nemá žádný zvláštní zákon, který by upravoval, jak má den smutku či státní smutek vypadat. Jeho průběh vyhlašuje vláda. Den smutku letos vyhlásila už podruhé, 5. ledna Češi uctili oběti ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii. Pieta mívá většinou formu tří minut ticha a vyvěšení vlajek na půl žerdi. Rozezní se i sirény a kostelní zvony. Takto občané České republiky uctili v minulosti kromě obětí vln cunami v Asii i zemřelé při teroristickém útoku v Madridu loni v březnu.

V pátek se kulturní program v metropoli nemění. K hudebním akcím patří vyprodaný koncert Anety Langerové ve Velkém sále Lucerny. Ve vysočanské Sazka Areně zase zazpívá britský zpěvák Robert Plant. Představení nezrušila ani pražská divadla. Hraje se normálně a uskuteční se i připravené premiéry. Zároveň skončí pražská část festivalu filmu, televize a videa Febiofest. Kvůli pohřbu papeže však byla zrušena většina oslav plánovaných v ulicích jihomoravských měst k Mezinárodnímu dni Romů.

Česká televize ještě zvažuje, zda svůj program v souvislosti s vyhlášeným dnem smutku neupraví. Papežův pohřeb bude vysílat v přímém přenosu. Přímé vstupy z pohřbu chystá i Radiožurnál. Pro všechny stanice Českého rozhlasu platí také doporučení jeho šéfů, aby adekvátně upravily výběr hudebních příspěvků. Televize Prima přeruší v poledne na krátký okamžik své vysílání.