Factum: Vládní krize ublížila ČSSD, lidovce neohrozila

Vládní krize ublížila v průzkumech veřejného mínění zejména sociálním demokratům, pozicí KDU-ČSL však neotřásla. ČSSD si od února pohoršila o více než čtyři procenta. Vedoucí postavení mezi stranami patří nadále ODS, kterou by nyní volilo přes 35 procent lidí. ODS by tak spolu s lidovci, jimž by dala hlas více než desetina lidí, měla v dolní komoře většinu, vyplývá z prognózy společnosti Factum Invenio. KSČM by v případných volbách získala 25,6 procenta hlasů a stala by se tak druhou nejsilnější parlamentní frakcí.

Analytici rovněž zjistili, že téměř polovina veřejnosti se nyní nepřiklání k žádné straně. Z prognózy vyplývá, že v dubnu by se sněmovních voleb zúčastnila polovina oprávněných voličů, což z dlouhodobého hlediska představuje mírně podprůměrný podíl. "Pokud by se tato předpověď vyplnila, potvrdila by se dlouhodobě klesající úroveň volební účasti," dodávají analytici.

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by se nyní podařilo překonat pouze čtyřem stranám. ODS by získala pravděpodobně 82 křesel, KSČM 60, ČSSD 33 a KDU-ČSL 25 mandátů. V porovnání s podobným průzkumem před dvěma měsíci komunisté zaznamenali nárůst o 0,7 procenta, jenž ale nepřekonává hranici statistické chyby. Z dlouhodobého hlediska je možné pozorovat i obdobné posílení pozice KDU-ČSL, jejíž volební výsledek by nyní představoval 10,7 procenta. Spory ve vládní koalici postavení této strany nakonec neovlivnily, míní sociologové.

Většinu ve sněmovně by zřejmě získala případná koalice ODS a KDU-ČSL, která by dala dohromady 107 mandátů. ODS by nyní dostala 35,4 procenta hlasů, tedy o 1,9 procenta více než v únoru. Sociální demokraté si vzhledem k předchozímu šetření naopak o 4,3 procenta pohoršili - ve volbách by získali 14,4 procenta hlasů.