Grand designérem roku 2020 se stala dvojice Herrmann a Coufal

Grand designérem roku 2020 se stala dvojice Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Do Síně slávy českého designu byl za celoživotní přínos oboru uveden architekt, designér a pedagog Jiří Pelcl. Ceremoniál byl namísto tradičně ve Stavovském divadle přenášen v České televizi, bylo to tak kvůli pandemii covidu už druhým rokem po sobě.

Bývalý rektor UMPRUM Jiří Pelcl je jednou z nejvýraznějších osobností české designérské scény, kterou pomáhal během 90. let budovat. Během své kariéry působil i jako interiérový architekt pro Václava Havla na Pražském hradě a vedle své vlastní autorské činnosti se věnuje také designu pro průmyslovou výrobu. Jeho návrhy pro Český porcelán a sklárnu Crystalex se staly ikonami českého designu a dodnes pokračuje jeho spolupráce s předními českými značkami, jako jsou mminteriér, Bomma, Le Bon, Preciosa, Verreum, Egoé, Master & Master a další.

Spolupráce designérů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala začala během jejich studia na UMPRUM. Pozornost poutají jejich spolupráce se známými výrobci i vlastní projekty včetně výstav. Tématem jejich tvorby se staly nejen běžné věci každodenního života jako věšáky, lampy, police, stolky a židle, ale například i kompletní informační systémy měst. Designérské duo loni vystavilo kolekci svítidel, která vznikla ve spolupráci se společností Hornbach. Každé ze tří polohovatelných svítidel je vyrobeno z prefabrikovaných součástek, které lze v Hornbachu zakoupit.