Holešovský festival příště představí židovskou gastronomii

Tématem příštího ročníku festivalu Týden židovské kultury v Holešově na Kroměřížsku bude gastronomie a vše, co s ní souvisí. Návštěvníci se budou moci těšit mimo jiné na ukázky stolování či tradičních židovských jídel a cukroví, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Jiří Richter. Letošní desátý ročník festivalu skončil v Holešově v sobotu. Jeho tématem byl humor a satira v židovství. Pořadatelé hodlají představit také židovské svátky. "Pojí se totiž s nějakým jídlem, slavnostní tabulí. Návštěvníci se také dozvědí, co to je košer neboli židovská čistota či funkce šocheta neboli takzvaného řezníka, který má na starosti porážku zvířat," poznamenal Richter. Vzhledem k náročnosti přípravy se však nepočítá s ukázkou pravých košer pokrmů. "Košer bude maximálně slivovice," dodal s úsměvem Richter. Příští ročník festivalu se podle něho nebude konat v tradičním termínu na konci července, ale přesune se až do druhé poloviny srpna. Do původního termínu totiž podle Richtera židovský kalendář stanovuje období, kdy Židé drží smutek, a nemohou se tedy konat žádné slavnosti, svatby nebo festivaly. Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě.

Autor: Peter Gabaľ