Hotely a restaurace v Česku za rok propustily 8,5 procenta zaměstnanců

Tuzemské hotely a restaurace za rok snížily stavy svých zaměstnanců o 8,5 procenta. Zatímco koncem loňského prvního pololetí zaměstnávali podnikatelé v ubytování, stravování a pohostinství téměř 125.000 lidí, letos k červnu to bylo o 10.600 méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a agentury Mag Consulting. Obor se tak zařadil z hlediska zaměstnanosti ke krizí nejpostiženějším. "Já se domnívám, že ten trend bude bohužel pokračovat. Podmínky především pro podnikání restaurací, zvláště když jsou v nájmu, jsou neudržitelné," řekl ČTK generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek. Podle něj údaje ČSÚ jen potvrzují loňskou prognózu asociace. Ta se týkala možného přeřazení restauračních služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Studie počítala s propuštěním zhruba 9000 lidí, pokud stát k této daňové změně nepřistoupí. Stát nakonec nechal u restaurací vyšší sazbu. "Díky snižování stavů je zajištěna vyšší produktivita zaměstnanců, což se ovšem začíná projevovat v poklesu kvality poskytovaných služeb," je přesvědčen ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Tržby v pohostinství a ubytování klesly v pololetí meziročně o čtyři procenta na zhruba 64 miliardy korun, v přepočtu na jednoho zaměstnance se ale o pět procent zvýšily.

Autor: Peter Gabaľ