Hrad Helfštýn se chystá na letošní jubilejní Hefaiston, slaví 40 let

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se připravuje na jedno z největších kovářských setkání na světě Hefaiston. V areálu hradu se uskuteční poslední srpnový víkend počtyřicáté. Tradičního kovářského svátku se běžně účastní na 500 mistrů černého řemesla z celého světa, kteří areál hradu zaplní po dobu konání akce také svými exponáty. Letošní jubileum si správa hradu připomíná sezonní výstavou, ale i mimořádným programem, řekla ČTK mluvčí hradu Eva Lehnertová.

"Letošní jubilejní 40. ročník přinese během tří dnů kromě tradičního programu i novinky. Ani letos si akci nenechají ujít stovky kovářů z téměř 20 zemí světa včetně Itálie, Ameriky, Francie, Austrálie, Belgie, Polska či Ukrajiny. Na Helfštýně představí na 200 kovaných exponátů," uvedla mluvčí.

Specialitou letošního ročníku je videomapping z ateliéru Jana Adamuse připravený jako jakési ohlédnutí s motivy propojujícími antický příběh Héfaista s novodobým založením tradice setkávání kovářů na Helfštýně. Promítán bude na helfštýnské hradby - unikátní show se uskuteční v areálu hradu po setmění hned dvakrát, v pátek i v sobotu.