Jan Železný nepřiznal, pro jaké dějiště OH hlasoval

Pořadatele olympijských her v roce 2012 vybíral v Singapuru i český oštěpař Jan Železný, ale svou volbu po zasedání MOV neprozradil. Jediný český zástupce v Mezinárodním olympijském výboru zopakoval, že hlavní pro něj bylo, aby hostitelé byli schopni připravit co nejlepší podmínky pro hlavní aktéry her, pro sportovce.

V Londýně trojnásobný olympijský vítěz často závodil, takže budoucí dějiště her dobře zná. "Určitě mají dobré zázemí, dokážou sport prožívat, a to nejen u svých reprezentantů, ale i u ostatních. To jsem poznal na vlastní kůži. O kvalitu olympiády v roce 2012 se neobávám," řekl spolupracovníkovi ČTK Železný, který sváděl památné bitvy s britským oštěpařem Stevem Backleym.

Volba byla podle světového rekordmana složitá, protože se sešlo pět silných kandidátů. "I v zákulisí zaznělo, že ani pamětníci tak vyrovnané adepty nepamatují. Každý by dokázal uspořádat hry na vysoké úrovni," prohlásil Železný. V sále bylo znát napětí. "Cítili jsme velkou zodpovědnost, protože šlo o jednu z nejsledovanějších událostí na světě," dodal. Nicméně v rozhovoru pro Českou televizi přece jen trochu naznačil, kdo mu byl nejsympatičtější. "Věřím, že Paříž ještě bude mít šanci hry uspořádat," řekl Železný.