Jaro se letos pojedenácté vydalo do Děčína z Ústí po Labi

Jaro se v sobotu již pojedenácté vydalo po Labi z Ústí do Děčína. Tradiční jarní rituál pořádá každoročně děčínská Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou. Flotila nejroztodivnějších plavidel se zhruba 70 plavci se vydala s jarem z plavební komory střekovského zdymadla v Ústí nad Labem asi hodinu před polednem. Plavba do Děčína trvala přibližně šest hodin.

Kromě převozu jara mají plavci i další úkoly. "Musíme zkontrolovat stav populace labských vodníků, podívat se, jak se nám rozplemenili, a zjistit, zda se do svých jihočeských vod již odstěhovali vodníci, které na sever Čech zanesla povodeň v roce 2002," řekl ČTK prezident společnosti děčínských recesistů Jaroslav Drahoš. Jako vrchní velitel jarní flotily také před zahájením plavby ulil do Labe několik kapek alkoholu. "To aby nás vodníci cestou nevyšplouchli," vysvětlil.

Kromě plavení jara pořádá děčínská Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou například podzimní odvoz léta do Němec a na Štědrý den se její členové a příznivci scházejí v Děčíně u Zámeckého rybníka při topení vánočního kapra. Na Štěpána pak vynášejí zimu do hor.