Kostel v Senetářově je unikátní architekturou i vznikem za totality

50. výročí od vzniku moderního kostela si připomněly V Senetářově desítky věřících. Děkovnou mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Oslavy pokračují i v neděli. Senetářovský kostel svým vzhledem připomíná loď, před kostelem je i jezírko. Iniciátorem výstavby byl kněz František Vavříček. Návrh extravagantní stavby vytvořil za necelé dva týdny výtvarník a architekt Ludvík Kolek. Klenotem interiéru je působivá abstraktní křížová cesta od Mikuláše Medka (1926 až 1974).

Stavba nového kostela by nebyla ničím zvláštním, kdyby se nepsal počátek 70. let 20. století a kdyby v tehdejším Československu nevládla komunistická strana. Malé vesnici Senetářov na Blanensku se to ale jako zázrakem podařilo a dnes se pyšní skvostem moderní architektury. Kostel je jednou z mála sakrálních staveb postavených za totality.

Otevření kostela v roce 1971 bylo dramatické - okolí vesnice bylo uzavřeno státní bezpečností, takže účastníci mše museli parkovat v polích a přijít pěšky. Do Senetářova, kde žije asi 500 lidí, se sjelo kolem 15.000 věřících z celé republiky. Slavnostního vysvěcení se kostel svatého Josefa dočkal až v roce 1991 za účasti brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho.